En Sık Rastlanan Ceviz Hastalıkları
HASTALIKSIZ SAĞLIKLI FİDANLAR

Demir Noksanlığı; Ceviz ağacının yapraklarında en çok demir (Fe) noksanlığı görülür. Demir noksanlığı sürgünlerin ucundaki yapraklardan başlar ve sürgün dibindeki yapraklara doğru azalarak ilerler. Demir noksanlığı yaprağın uç kısmından başlar ve damar aralarında yaprak ayası içinde yaprak sapına doğru önce açık yeşil, sonra yeşilimsi sarı ve en ileri noksanlıkla sarı renk meydana gelir.

Demir noksanlığının ilk başlangıcında damarlar yeşil kalır, aşırı demir noksanlığında damarlarda sararır. Demir noksanlığının görülmesinin başlıca sebebi toprağın çok kireçli ve toprak Ph değerinin yüksek olmasıdır. Diğer bir sebebi ise taban suyunun yüksek olmasındandır. Taban suyu yüksekliği azaltılırsa toprak havalanması iyi olur ve sararma kaybolur. Ph yüksek ise azaltılması gerekir. Topraktan demir uygulamasında %6 Fe ihtiva eden FeEDDHA’dan dekara 1 kg yeterlidir. Ancak uygulama zorluğu nedeni ile %13 Fe ihtiva eden FeEDTA’dan 100 litre suda 150 gr eriterek yapraktan uygulama yapılabilir.

Çinko Noksanlığı; Çinko noksanlığı sürgünlerin uç kısmındaki yaprakların normal iriliğine oranla daha küçük olması ile anlaşılır. Aynı zamanda noksanlık görülen sürgünlerde boğum araları daraldığı için bu küçük yapraklar daha sık (rozet gibi) olur. Bunun yanında küçülmüş yaprakların damar aralarında toplu iğne başı gibi küçük açık sarı nokta halinde lekeler meydana gelir. Düzeltilmesi için tabandan çinkolu kompoze gübre ve 100 litre suda 150 gr %14 çinko ihtiva
eden ZnED TA ile yapraktan gübreleme yapılabilir.

Kaynak : Toros Tarım

CEVİZ HASTALIKLARI ÖRNEKLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir