Ceviz Fidanı Gübrelemesi

Ceviz fidanı çeşitlerine göre, ceviz fidanları 3-7 yaşa gelince verime yatarlar. Bu dönem içinde fidanların kuvvetli bir kök yapısına kavuşmasını ve toprak üstü kısmının sağlıklı gelişmesini sağlayacak şekilde gübreleme yapmak gerekir. Gerek fidan çağı ve gerekse tam verim çağındaki cevizlerde genel olarak iki ayrı dönemde gübreleme yapılır. İlk gübreleme, ilkbahar başlangıcında sürgünlerde göz kabarmasından 2-3 hafta önce yapılır.

Bu gübrelemeye taban ve toprak altı gübrelemesi denir. Fidanların taç izdüşümüne veya sulama yöntemi damla ise damla borularının geçtiği kısma geniş bant (60-70 cm) halinde verilen gübreler kökleri kesmeyecek derinliğe karıştırılır. Çanak tava usulü sulamada gübreler ana gövdeden uzağa (sulama çanağının kıyısına yapılan kısımlara) verilmelidir. Taban gübrelemede toprak analiz sonucuna göre fosfor ve potasyumun tamamı, azotun ise yarı kadarı verilir. Azotun geriye kalan kısmı sulama öncesi 1-2 defada (meyve tutumu- meyve irileşmesinde) uygulanır ve sulanır. Damla sulama ile gübrelemede ise, taban gübre uygulama döneminde fosforlu gübrenin %60-70’i, potasyumlu gübrelerin %50’si ve azotlu gübrenin %30’u uygulanır.

Gübrelerin kalan kısmı damla sistemine uygun gübrelerle sulama programına uygun olarak her sulamada uygulanır. Çanak (tava) usulü sulamada fidan yaşına göre verilecek gübre miktarları Tabloda verilmiştir.

Ceviz Fidanı Gübrelemesi

Ceviz ağaçları tuzluluğa hassas oldukları için yapısında klor (CL) kullanılmamalıdır. Bunun yerine potasyum sülfatlı gübreler veya Toros Tarım’ın Gold
15-15-15 veya Süper Gold 10-20-20+Zn gübreleri (potasyum sülfattan yapılmıştır) kullanılmalıdır. Diğer üç besindeki kompoze gübrelerin yapısındaki potasyum, potasyum klorürden yapılmıştır. Toprak analizi var ise toprak analizine göre gübre kullanınız.

Kaynak : Toros Tarım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir