ceviz-bahcesi-kurulumu

Açık köklü veya tüplü olarak aldığınız ceviz fidanlarını nasıl dikeceğiniz ise kafanızı karıştıran bir sorudur. Ceviz fidanı dikimi konusunda en önemli faktör aralarındaki mesafedir. Ceviz ağacı yan dallarla etrafa yayılan bir ağaç türüdür ve dikildikten sonra söküp tekrar dikmek mümkün değildir. Bu yüzden dikkatli çalışmak gerekir.

ceviz-bahcesi-kurmak

Ceviz fidanı dikimi için fidanın türüne göre mesafeyi ayarlamalısınız. Mesela chandler ceviz fidanının taç alanı daha küçük olduğundan daha yakın mesafelerle dikilebilir.

Bir diğer önemli faktör ise toprağın cinsidir. Daha karasal ve kurak topraklarda fidanlar arasındaki mesafeyi uzak tutmak daha iyi sonuç verir. Çünkü ceviz ağacı kökleriyle daha geniş bir alandan su çekme imkanına sahip olur. Bakınız Cevizin toprak istekleri

acik-koklu-ceviz-fidani-dikimi

Açık Köklü Ceviz Fidanının Dikimi

Açık köklü fidan kış döneminde dikilir ve kışın toprakta nemlenmesi sağlanır. Bu yüzden başlangıç için Kasım ayı idealdir. Kasım’da yapraklarını döktükleri için yeni yerlerine daha kolay alışırlar. Bu yöntemle dikim ilkbahara kadar devam edebilir.

tuplu-ceviz-fidani-dikimi

Tüplü Ceviz Fidanının Dikimi

Tüplü ceviz fidanı dibi toprak ve özel gübrelerle beslendiği için yılın 12 ayı boyunca dikimleri mümkündür. Ancak genelde bahar aylarında dikilmeleri tercih edilir.

ceviz-bahcesi-sulama

Ceviz Fidanı Dikiminde İlk Sulama

Fidan dikildikten sonra toprakta hava kalmayana kadar su vermek gerekir. Eğer dikimi sonbaharda yapmışsanız gözler uyanmaya başlamadan fidanların tepesi 40-50 cm’den kesilir.

Bir diğer püf noktası ise dikim sırasında aşı noktası toprağın 5-10 cm kadar yukarısında kalmasıdır.

Rüzgarlı bir bölgeye dikim yapmış iseniz fidanlarınızı hereğe bağlamanız daha iyi olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir